Musicante (Virágh András - orgona)

Virágh András zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, orgonaművész-tanári diplomát 1983-ban kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tanárai Virágh Endre és Gergely Ferenc voltak.

1983-ban, a II. Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaversenyen a döntőbe jutott és a Liszt-művek legkiválóbb interpretálásáért elnyerte a ‘Cziffra-Alapítvány’ különdíját. 1985-ben a liégei ‘Royal Conservatoire’ ösztöndíjasaként hat hónapot töltött Belgiumban.

1986-ban az ünnepi Liszt-év tiszteletére előadta a Mester összes orgonaműveit és 1990-ben, Cesar Franck halálának 100. évfordulójára emlékezve eljátszotta a nagy francia zeneszerző valamennyi, nagy orgonára írt kompozícióját. Virágh András rendszeresen hangversenyezik Magyarországon és külföldön, repertoárjának gerincét Bach, Franck, Liszt, Reger, Mendelssohn, Brahms, valamint a kortárs magyar és francia orgonaművek alkotják.

1999 óta a budapesti Belvárosi Főplébániatemplom karnagy-zeneigazgatója, 2005-ig az Országúti Ferences Templom Kapisztrán Kórusának karigazgatója, harmadik évtizede rendszeres egyházzenei szolgálatot végez a budapesti Szent István Bazilikában és közreműködője a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyeinek.1981-től 1993-ig a Salgótarjáni Állami Zeneiskola orgonatanára, jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti Intézet Egyházzene Szakának orgonatanára és szakfelelőse, főiskolai tanár.

Művészi pályafutásának elismeréseként 2001. március 15-én a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Minisztere a LISZT FERENC díjat, Budapest Belvárosának Önkormányzata aPRO-CIVIBUS- díjat adományozta Virágh Andrásnak.

Külföldi vendégszerepléseinek helyszínei: Európa, Mexico, Észtország, Anglia és USA.